Brahms’ ungarske danse er ifølge ham selv slet ikke komponeret af Brahms! De bygger på originale zigøjnertemaer, som han ”tilrettelagde” for 4-hændigt klaver, selvfølgelig i sin egen personlige stil. De blev en enorm kommerciel succes og udkom snart i et væld af udgaver for alle mulige besætninger. Programmet i aften åbner med 3 danse i et helt nyt arrangement for Ensemble Storstrøm, som her spilles for første gang.
Mozart komponerede også enkelte værker for 4-hændigt klaver. Sonaten i F-dur KV 497 stammer fra samme periode som hans opera Figaros Bryllup, og den er i mange passager nært beslægtet med Figaro-musikken. Det er et lidt overset mesterværk, som Ensemblet spiller i et arrangement for 3 blæsere og 3 strygere.
Den franske komponist Marcel Tournier var selv harpenist og kendte derfor instrumentet indgående. I de 4 korte satser i hans Suite får man da også virkelig at høre, hvad en harpe egentlig kan.
Béla Bartók var lidenskabeligt interesseret i ungarsk folkemusik, ikke zigøjnermusikken, som Brahms benyttede i sine danse, men den oprindelige musik, som man kunne høre den i landsbyerne, hvor Bartók rejste rundt og systematisk indsamlede den. I værket 15 ungarske Bondesange (oprindeligt for klaver) benytter han melodierne i deres originale skikkelse, men sætter selvfølgelig sin helt egen personlige ramme om dem.
Ensemble Storstrøm
Program:
Johannes Brahms: 3 ungarske danse, arr. af Jakob Westh
(1833-1897)
Nr. 13 D-dur
Nr. 15 B-dur
Nr. 6 D-dur
W. A. Mozart: Sonate i F-dur KV 497 (1786)
(1756-1791)
arr. af Jakob Westh for fløjte, klarinet, fagot, violin, bratsch og cello
1. Adagio – Allegro di molto
2. Andante
3. Allegro
Pause
Marcel Tournier: Suite op. 34 (1928)
(1879-1951)
for fløjte, harpe, violin, bratsch og cello
1. Soir
2. Danse
3. Lied
4. Fête
Béla Bartók: 15 ungarske bondesange (1918)
(1881-1945)
arr. af Jakob Westh
4 gamle melodier – Scherzo – Ballade (Tema med variationer) – Gamle dansemelodier