Ensemble Storstrøm

Brahms’ ungarske danse er ifølge ham selv slet ikke komponeret af Brahms! De bygger på originale zigøjnertemaer, som han ”tilrettelagde” for 4-hændigt klaver, selvfølgelig i sin egen personlige stil. De blev en enorm kommerciel succes og udkom snart i et væld af udgaver for alle mulige besætninger. Programmet i aften åbner med 3 danse i et helt nyt arrangement for Ensemble Storstrøm, som her spilles for første gang.


Mozart komponerede også enkelte værker for 4-hændigt klaver. Sonaten i F-dur KV 497 stammer fra samme periode som hans opera Figaros Bryllup, og den er i mange passager nært beslægtet med Figaro-musikken. Det er et lidt overset mesterværk, som Ensemblet spiller i et arrangement for 3 blæsere og 3 strygere.


Den franske komponist Marcel Tournier var selv harpenist og kendte derfor instrumentet indgående. I de 4 korte satser i hans Suite får man da også virkelig at høre, hvad en harpe egentlig kan.


Béla Bartók var lidenskabeligt interesseret i ungarsk folkemusik, ikke zigøjnermusikken, som Brahms benyttede i sine danse, men den oprindelige musik, som man kunne høre den i landsbyerne, hvor Bartók rejste rundt og systematisk indsamlede den. I værket 15 ungarske Bondesange (oprindeligt for klaver) benytter han melodierne i deres originale skikkelse, men sætter selvfølgelig sin helt egen personlige ramme om dem.


Ensemble StorstrømProgram:


Johannes Brahms: 3 ungarske danse, arr. af Jakob Westh

(1833-1897)

Nr. 13 D-dur

Nr. 15 B-dur

Nr. 6 D-dur


W. A. Mozart: Sonate i F-dur KV 497 (1786)

(1756-1791)

arr. af Jakob Westh for fløjte, klarinet, fagot, violin, bratsch og cello

1. Adagio – Allegro di molto 

2. Andante   

3. Allegro


Pause


Marcel Tournier: Suite op. 34 (1928)

(1879-1951)

for fløjte, harpe, violin, bratsch og cello

1. Soir   

2. Danse   

3. Lied   

4. Fête


Béla Bartók: 15 ungarske bondesange (1918)

(1881-1945)

arr. af Jakob Westh

4 gamle melodier – Scherzo – Ballade (Tema med variationer) – Gamle dansemelodier